Με αφορμή την τεράστια μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα το καλοκαίρι στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Liverpool, αλλά και την ενδεχόμενη «προαγωγή» του Δημήτρη Γιαννούλη στην ελίτ με τα χρώματα της πρωτοπόρου της Championship, Norwich, οι Έλληνες Υποστηρικτές (Αγγλικού Ποδοσφαίρου) κάνουν αναδρομή στους κορυφαίους… Έλληνες Ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στην Premier League!
Όπως μάλλον θα περιμένατε, η δεκαετία που μας πέρασε, καθώς και αυτή που βρίσκεται στις αρχές της, δεν κράτησε τους Έλληνες μακρυά από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Κάποιοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν, άλλοι κέρδισαν τον σεβασμό και άλλοι αγαπήθηκαν κι έγιναν, αυτό που λένε οι Άγγλοι, cult-hero! Μετά το πρώτο και το δεύτερο μέρος, ο κύκλος αυτών των ιδιαίτερων αφιερωμάτων κλείνει με μια αναδρομή που φτάνει μέχρι το σήμερα.
Γιώργος Καραγκούνης (Fulham, 2012-2014)
Έλληνας ποδοσφαιριστής έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην PremierLeague! Πριν ξεκινήσουμε, σας αφήνω δυο λεπτά να συνειδητοποιήσετε ότι η παραπάνω πρόταση δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Προφανώς και δεν υποτιμάμε το ταλέντο και την ποδοσφαιρική αξία του τόπου μας, αλλά πείτε την αλήθεια. Μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να κάνει τέτοιο. Η απάντηση είναι μία: Γιώργος Καραγκούνης!
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον «Τυπάρα»; Στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε με την φανέλα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο έζησε σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό ταξίδι του. Αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο με την φανέλα της Benfica, ενώ ακόμα και στο πέρασμα του από το Μιλάνο και την Inter άφησε το στίγμα του. Για την προσφορά του στην Εθνική δεν χρειάζεται να μιλήσουμε καν. Κι όμως. Κάτι έλειπε ώστε να μπει ο κατάλληλος επίλογος στην κορυφαία, με διαφορά, καριέρα Έλληνα ποδοσφαιριστή.
Το καλοκαίρι του 2012, ο Καραγκούνης ήρθε σε ρήξη με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται από τον Jesualdo Ferreira για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Το επόμενο κεφάλαιο για τον Έλληνα μέσο θα αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς πάρα το γεγονός ότι είχε πατήσει τα 35, ο ίδιος επιθυμούσε να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο. Έτσι με γνώμονα την πλούσια καριέρα του, την ηγετική του φυσιογνωμία, αλλά και την απόδοση του στο Euro, που είχε διεξαχθεί το ίδιο καλοκαίρι, η ομάδα της Fulham έδειξε έντονο ενδιαφέρον και κέρδισε εν τέλει τις υπηρεσίες του για έναν χρόνο.
Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε με την δεύτερη ομάδα της Fulham, ενώ πέντε μέρες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι του Craven Cottage με την νέα του ομάδα, ως αλλαγή απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Manchester City. Μέχρι και τα μέσα του Δεκέμβρη δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, κυρίως λόγω της πληθώρας μέσων που κατείχε η ομάδα του Martin Jol. Όμως από το ματς με την Liverpool στις 22 Δεκεμβρίου και μετά, ο «Κάρα» ήταν σχεδόν αναντικατάστατος και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνετη παραμονή της ομάδας. Για την υπόλοιπη σεζόν δεν αγωνίστηκε μόνο σε δύο παιχνίδια, απέναντι σε Arsenal και Norwich, ενώ συνέβαλε και στην πρόκριση της ομάδας στους «32» του FACup, πετυχαίνοντας το ένα από τα δύο του -εντυπωσιακά- γκολ εκείνη την χρονιά. Το άλλο το πέτυχε απέναντι στην Wigan στο πρωτάθλημα.
Παρά την λήξη του συμβολαίου του το καλοκαίρι του 2013, η λατρεία του κόσμου και η αρμονική συνύπαρξη με τον Jol έδωσαν στον Καραγκούνη ένα καινούργιο συμβόλαιο διάρκειας ενός ακόμη χρόνου. Η δεύτερη του θητεία στο νοτιοδυτικό Λονδίνο σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε τόσο παραγωγική όσο η πρώτη. Τα κακά αποτελέσματα και δύο αλλαγές προπονητών στα μέσα της σεζόν δεν έδωσαν την ευκαιρία στον Ήλειο μέσο να καθιερωθεί, ενώ αρκέστηκε σε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενάντι των 29 συμμετοχών της προηγούμενης σεζόν. Πέτυχε το μοναδικό του τέρμα στην φάση των «16» του League Cup απέναντι στην Leicester, με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος του «Τυπάρα» επετεύχθη, καθώς μπόρεσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και φυσικής κατάστασης για το ονειρικό κλείσιμο της καριέρας του, λαμβάνοντας μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, έστω κι αν είχε πατήσει τα 37!
Κώστας Μήτρογλου (Fulham, 2014-2016)
Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα «what if» τόσο για εκείνη την Fulham, όσο και για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία μέχρι και σήμερα, όποτε πέφτει το όνομα του Καβαλιώτη επιθετικού στο τραπέζι, συνοδεύεται από την έκφραση «biggest flop». Έχει ψηφιστεί από τους οπαδούς ως η χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της Fulham, ενώ σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο τότε συμπαίκτης του Steve Sidwell έχει πει τα χειρότερα για το πέρασμα του. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος που θεωρείται υπεύθυνος για όλη αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο Κώστας Μήτρογλου.
Την ίδια λοιπόν περίοδο που ο αγγλικός σύλλογος πάλευε να σηκώσει κεφάλι και να μπει σε τροχιά παραμονής, ο «Μητρογκόλ» βρισκόταν κυριολεκτικά στο peak της καριέρας του. Έχοντας ήδη δύο παραγωγικές σεζόν με Ατρόμητο (2011-12) και Ολυμπιακό (2012-13), ο δυναμικός φορ είχε πείσει και τον πιο απαιτητικό οπαδό ότι είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, που έχει αφήσει πίσω του τις πολλοστές αφελείς εμφανίσεις του με την φανέλα των ερυθρολεύκων. Αποκορύφωμα το πρώτο μισό της σεζόν 2013-14, όπου σκόραρε 16 γκολ σε 18 αγώνες πρωταθλήματος, ενώ στο Champions League, πέρα από την μαγική εμφάνιση με το χατ τρικ μέσα στην έδρα της Anderlecht, βοήθησε στα μέγιστα τον Ολυμπιακό να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.
Η Ελλάδα μοιάζει πια μικρή για το ταλέντο του και ήταν σίγουρο ότι ο Μήτρογλου τον Ιανουάριο θα έκανε το επόμενο βήμα. Κάθε αγωνιστική που περνούσε, η χρηματική του αξία όλο και αυξανόταν. Όμως, στο λιμάνι λογαριάζανε χωρίς την τύχη, η οποία έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς στο εκτός έδρας ματς με την PSG στις 27 Νοεμβρίου 2013, ο διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε στο γόνατο. Όλα έδειχναν ότι ο τραυματισμός αυτός δεν θα επηρέαζε τόσο την κατάσταση και ότι ο Μήτρογλου θα επέστρεφε με τα όπλα γεμάτα. Το ίδιο σκέφτηκε και ο René Meulensteen, που μόλις είχε αναλάβει τις τύχες της Fulham. Μετά την φυγή του Dimitar Berbatov για την Monaco, ο Ολλανδός τεχνικός έψαχνε τον άνθρωπο που με τα γκολ του θα έβγαζε την ομάδα από τα ζόρια και τον βρήκε στο πρόσωπο του «Μητρογκόλ».
Ένα deal που έμοιαζε win-win και για τις δύο ομάδες, με το ποσό που συμφωνήθηκε να ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια λίρες. Βέβαια, την ίδια ώρα που είχαν στηθεί «πανηγύρια» εκατέρωθεν, κανένας δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή στο γεγονός ότι ο Μήτρογλου πάτησε στο Νησί όντας τραυματίας! Το πλάνο θα ήταν να ολοκληρώσει την αποθεραπεία του στο Λονδίνο (ήταν στα τελευταία της) και να μπει στα πλάνα του προπονητή του στα τέλη Φεβρουαρίου. Πράγματι, επιστρέφει εντός προγράμματος και κάνει ντεμπούτο με την δεύτερη ομάδα. Πετυχαίνει δυο υπέροχα γκολ απέναντι στις αντίστοιχες ρεζέρβες της Aston Villa σε μια υποσχόμενη εμφάνιση.
Δυστυχώς θα είναι τα μόνα γκολ που πέτυχε συνολικά στην καριέρα του στο Νησί! Αφού αγωνίζεται και κόντρα στην δεύτερη ομάδα της Leicester, όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος για το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο στην έδρα της West Brom, στις 22 Φλεβάρη. Μπήκε στο 61ο λεπτό χωρίς να μπορέσει να επηρεάσει την έκβαση του αποτελέσματος. Η επόμενη συμμετοχή του θα ήταν δύο βδομάδες μετά. Στο πρώτο και καθοριστικό 90λεπτο γι’ αυτόν μέσα στην έδρα της Cardiff City, ο Μήτρογλου έδειχνε να είναι έξω από τα νερά του. Έχοντας εμφανή έλλειψη ρυθμού και αδυνατώντας να ακολουθήσει το τέμπο του παιχνιδιού, έμεινε άπραγος, ενώ η ομάδα ηττήθηκε με 3-1. Η υπομονή που έδειξε η μεγαλύτερη μερίδα της κερκίδας άρχισε να εξαντλείται, καθώς είχε φτάσει Μάρτιος και το τραίνο για την παραμονή έμοιαζε να χάνεται οριστικά.
Σαν να μην έφταναν αυτά εμφανίζεται μια φλεγμονή στο γόνατο του Μήτρογλου, κουρέλιαζοντας τις όποιες εντυπώσεις. Χάνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ η ομάδα υποβιβάζεται, σε μια αναμενόμενη εξέλιξη. Πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, πρόλαβε να αγωνιστεί μια τελευταία φορά απέναντι στην CrystalPalace. Κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά θα μπορούσε να συμβεί εάν οι γιατροί είχαν φροντίσει με μεγαλύτερη προσοχή το γόνατο του. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση την ποδοσφαιρική του κλάση άξιζε ένα πιο αξιοπρεπές πέρασμα από το Λονδίνο. Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στον Πειραιά με μορφή δανεισμού, ενώ την σεζόν 2015-16 βρήκε την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» στην Πορτογαλία και στην Benfica, η οποία και τον αγόρασε από την Fulham, κλείνοντας τον «φάκελο Αγγλία» μια για πάντα.
Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Arsenal, 2018-2021)
Ο τελευταίος της λίστας μας είναι ο Καλαματιανός κεντρικός αμυντικός και μέχρι προσφάτως, ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας. Έχοντας, πίσω του ένα βαρύ βιογραφικό με γεμάτη καριέρα σε Ιταλία και Γερμανία, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αφήνει την αγαπημένη την αγαπημένη του Borussia Dortmund, όπου αγαπήθηκε και μπήκε γρήγορα στις καρδιές των οπαδών της μεγάλης Arsenal. Η χρυσή τομή βρέθηκε στα 18 εκατομμύρια λίρες και η μεταγραφή σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού, καθώς η άμυνα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Επρόκειτο για προσωπική επιλογή του Unai Emery, ο οποίος έψαχνε έναν έμπειρο στόπερ που θα είχε την ικανότητα να ηγηθεί στην νέα Arsenal μετά την αποχώρηση του Arsene Wenger.
Η σεζόν 2018-19 ξεκίνησε ιδανικά για τον «Sokratis», καθώς ο τραυματισμός του αρχηγού Laurent Koscielny του χάρισε την φανέλα βασικού και του έδωσε την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί στην ενδεκάδα. Όπως και έγινε. Με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα τον Οκτώβριο του 2018, που έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού, ο Έλληνας αμυντικός δεν έχασε λεπτό από τα 25 παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίστηκε, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό του Europa League.
Η δεύτερη του σεζόν τον βρήκε εκεί που είχε σταματήσει, δηλαδή στην αρχική ενδεκάδα επί μονίμου βάσεως. Όμως η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά και οι πρώτες γκρίνιες άρχιζαν να εμφανίζονται στην κερκίδα. Προϊόν της εμπιστοσύνης του Emery, ο «Papa» αγωνιζόταν ανελλιπώς στο πρωτάθλημα μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη, όταν και ο ένας Ισπανός απομακρύνθηκε, με τον άλλον (Mikel Arteta) να τον διαδέχεται. Ο νεαρός προπονητής έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του να φέρει σαρωτικές αλλαγές, με την γραμμή της άμυνας να έρχεται πρώτη. Αφού δοκίμασε διάφορα σχήματα τις πρώτες του μέρες στο «τιμόνι», κατέληξε στο να απαλλάξει τον Παπασταθόποθλο από τον βασικό του ρόλο, περιορίζοντας τον σε μερικές μόνο συμμετοχές στο FA Cup. Έστω και έτσι κατάφερε να στεφθεί κυπελλούχος Αγγλίας και να γίνει ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει, ενώ κατέγραψε και συμμετοχή στο τελικό απέναντι στην Chelsea, όταν και πέρασε αλλαγή στις καθυστερήσεις!
Από κει και πέρα, στην φετινή και τελευταία σεζόν του συμβολαίου του, το όνομα του εξαφανίστηκε από τα squad sheets, καθώς ο Arteta δεν τον δήλωσε καν στην λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα και στο EuropaLeague, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, έπειτα από κοινή συναίνεση, αποδεσμεύτηκε ώστε να βρει ομάδα και να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Αν και το «διαζύγιο» ήταν κάπως άκομψο, ο Καλαματιανός στόπερ αποχώρησε από την Αγγλία, έχοντας πραγματοποιήσει ένα αξιοπρεπέστατο πέρασμα σε μια Arsenal, που ακόμα ψάχνει την χαμένη ταυτότητά της.
ΠΗΓΗ ΕΥΑΠ